wuzet Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2020 OK, więc za namową kolegów zakładam nowy wątek. Wkleję to może ostatnią wymianę postów po moim wpisie i można będzie kontynuować JA Witam i dołączam się do tematu. Od kilku tygodniu przeczesuje internet w celu rozpoznania spraw technicznych. Kilkanascie lat wstecz pracowałem i współpracowałem z kilkoma komercyjnymi stacjami radiowymi. Potem życie rzuciło mnie za granicę i pasja radiowa zeszła na daleki plan. Korzystając teraz z odrobiny wolniejszego czasu wróciła chęć "nadawania". Tak jak założyciel tematu napisał, miałkość i bylejakość bije z internetu. Tak więc jestem na tak w kwestii wspólnego projektu. Są chętni ? Zapraszam do kontaktu. Tak czy inaczej nawet sam będę chciał coś uruchomić w najbliższym czasie. KOSTI Autor ma chyba słomiany zapał, lub po prostu zapomniał kontynuować wątku. wuzet napisz coś więcej na temat swojego pomysłu, albo najlepiej rozpocznij osobny temat do tego, chętnie dowiem się jakie masz pomysły, zważywszy na to, że współpracowałeś z komercyjnymi radiami, rozwiń to. Czy chodzi o standardowe stacje, czy też te internetowe itp. JA Może pozostanę już w tym miejscu. Na forum trafiłem zupełnie przypadkiem kilka dni temu, wcześniej namierzyłem kilka grup na FB. Przeraziła mnie niestety miernota tego co znalazłem w necie jeśli chodzi o stacje internetowe. Pomysł zaczął kiełkować od kilku miesięcy. Być może nie znalazłem wszystkiego w temacie i być może moje pomysły są na zasadzie wyważania otwartych drzwi. Po pierwsze pomysł dotyczy radia internetowego. Głównie z racji budżetu, czasu i tego że pracuję obecnie za granicą Pl. Podstawą było dla mnie stworzenie dobrej playlisty głównej z muzyką. Powtarzam muzyką, nie disco z pola i inne tego typu wynalazki. Chciałem się pobawić jakimś w miarę rozwiniętym narzędziem do programowania muzyki. Stworzyć stronę, możliwość słuchania z aplikacji i dołożyć do tego człowieka/ludzi. Z pomysłem na to co chce się powiedzieć i w jaki sposób. Przestrzegając choć odrobine podstawowych zasad prezenterskich, takich jak intro, outro, mówienie w miarę poprawną polszczyzną, szczególnie bez infantylnych zdrobnień typu "kawałeczek, pioseneczka, stronka, pozdrowionka itp. Nie wiem czy "standardem" w obecnej radiofonii internetowej jest prowadzenie programów na żywo. Z racji że sam czasem pracuję w nieregularnym grafiku, brałem pod uwagę voicetracking. Zacząłem testować serwisy typu radiojar, radiolize, citrus3 czy radio.co . Serwisy które dają praktycznie pełne narzędzia do emisji z automatu jak i na żywo, bez inwestowania w dodatkowy sprzęt. Ale tak jak pisałem wcześniej, może nie o wszystkim doczytałem , nie wszystko wiem w temacie i są inne proste i skuteczne rozwiązania. Z jednej strony chodzi mi o zachowanie prostoty i umiaru ale i utrzymanie dobrego poziomu technicznego i jakościowego zarówno muzyki jak i słowa. Traktuję to jako hobby ale długofalowe. Przeznaczam na to jakiś stały miesięczny budżet i coś ekstra na start. Jeśli znalazłoby się jeszcze kilka chętnych osób z podobnym podejściem do tematu i chęcią współpracy, można by stworzyć coś więcej niż "radyjko dla kółka wzajemnej adoracji pozdrawiającego się w kółko". DINOZ AUR Witam - kilka razy już pisałem na tym forum, że sam szukam radia na którym nie będzie jak to określiłeś cyt: "infantylnych zdrobnień typu "kawałeczek, pioseneczka, stronka, pozdrowionka itp. " - niestety bardzo mało takich jest. Owszem bywają prezenterzy nie używający tego typu określeń - ale radio które by generalnie stosowało się do tej zasady znalazłem jak na razie 1 / słownie jedno /. Co prawda audycji tam za wiele nie ma - dopiero startuje od niedawna - ale przynajmniej muzyka w dobrej jakości. Prezenterzy - nie mi to oceniać - ale średnia krajową spokojnie przewyższają - choć z drugiej strony to jest wielu takich w radiowym świecie co tę średnią już tak zaniżyło że wyjście powyżej nie stanowi wielkiego problemu. Co do prowadzenia audycji - masz rację większość by nie napisać wszystkie są prowadzone na żywo - do tego oczywiście czat z dużą ilością "łobrazków", pozdrowionek, buziaczków i dyskusjami o wszystkim tylko nie o tym co się dzieje w radio. Tak to wygląda przynajmniej w mojej subiektywnej ocenie - ale co zrobić taki jest aktualny trend i wygląda na to, że większość równa do "najlepszych". Twój projekt byłby na tym tle ewenementem i bardzo ale to bardzo "odstawał" od innych. Życzę powodzenia - jak ruszysz daj znać. P.S. - przy okazji to popieram kosti co do nowego tematu bo ........ ten wątek założył tez ktoś z pomysłem i chyba na tym skończył. Nie wiem jaki tu jest ruch i jak wiele osób tu zagląda, czyta i reaguje. Chętnie nawiąże kontakt z ludźmi zainteresowanymi potencjalnym projektem ale i ogólnie wymiany myśli, doświadczeń. Tak jak pisałem w technologii radia internetowego stawiam pierwsze kroki, więc bardzo chętnie z kimś na ten temat porozmawiam jak i na każdy inny temat. Tu w otwartej dyskusji albo na priv i innych opcjach telekominikacyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dinoz aur Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Ruch tu od jakiegoś czasu raczej mały na dokładkę większość to radiowcy z "rozgłośni" jakich z tego co napisałeś wolałbyś unikać. Ale bywają tu ludzie którzy maja kontakty z radiowcami co się tu nie udzielają. Jednak jeżeli chcesz na poważnie rozkręcić radio to raczej czasu będziesz potrzebował na początek sporo - no chyba, że Ciebie stać na zlecenie pewnych prac. Pomysł jest ciekawy i moim zdaniem wart zachodu - tylko nie licz na to, że zgłosi się tu kupa ludzi do udziału w projekcie .......... którego jeszcze nie ma. Niestety dla większości sam pomysł to za mało by się tym zainteresować - każdy by chciał już zobaczyć stronę radia w sieci, dowiedzieć się więcej ........ Nie każdemu tez odpowiada każdy rodzaj muzyki - a o tym co chcesz muzycznie robić nic nie piszesz. A ludzie teraz są wygodni - no i "rozgłośni" wszelakich jest bardzo dużo - więc mają w czym wybierać i na dokładkę powstaje ich więcej niż znika z "eteru" Na priv zostawiłem Ci kontakt do siebie. Odezwij się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wuzet Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Zapewne jeszcze chwilę to potrwa zanim dopnę szczegóły. Chciałbym jak najszybciej ale sporo tego jest. Wiec jeśli mam to zrobić sam i ma być tak jak sobie wymarzyłem ... "żeby się otwierały i zamykały " to nie będzie na już Muzycznie to mam szeroko ustawione horyzonty. Na pewno disco polo ..... jest po za nim Mleko muzyczne z radia wyssałem przy Tomku Beksińskim i Romantykach muzyki rockowej, więc baza to Depeche Mode, ogólnie brytyjski synthpop, ale klasyki rockowe jak Dire Straits, czy Bon Jovi jak najbardziej też w tym są ... do tego lekka zajawka została z 8letniej zabawy w dj-owanie z vinyli jeszcze na przełomie lat 80/90 (tak, tak 50 na karku ) do tego to co po 2000 roku i współczesnego też bym słyszał w takim radiu. Gdybym miał formatować wg. tych dużych graczy, to tak coś pomiędzy rmf, złotymi przebojami i antyradiem :- ) Jeśli macie już jakieś doświadczenia z tymi nieco lepszymi stacjami internetowymi to podeślijcie linki, jeśli jeszcze istnieją. Zastanawiam się jakie liczby wchodziły w ich przypadku jeśli chodzi o "słuchalność". czy były to jedno, maksymalnie dwucyfrowe wyniki, jak widziałem w ostatni weekend w "pozdrawianych" czy może większe ? Jaka jest Wasza opinia co do nazwy radia ? Mam kilka pomysłów, ale ilekroć cos "genialnego" przychodziło mi do głowy, okazywało się że już jakieś radio z taką nazwą istnieje. Niby na świecie popularne nazwy się powtarzają i jest dziesiątki jeśli nie setki hit radiów, czy innych hot, mega, power itp. nawet na polskim rynku tak bywało. Wiec zastanawiam się czy "olać" to i dać taką zdublowaną nazwę, czy szukać czegoś oryginalnego. Między innym z takich powodów myślałem o dokooptowaniu kogos, czy kilku osób do "tworzenia" tego radia, bo te dwie czy kilka głów to nie jedna. Druga sprawa to nie ukrywam że fajnie by było gdyby był ktoś zainteresowany do partycypacji w kosztach tej zabawki. Nie nawet ze względu że sam chciałbym wydać mniej, ale zrzucając się można by sobie pozwolić na więcej i lepiej Ale ok. tak czy tak będę zapinał to pod swoje możliwości. ...cdn... Jako że publiczną dyskusję o radiofonii internetowej zacząłem tutaj, wkleje poniżej tekst który przed chwilą napisałem na 2 grupach na FB. może nie każdy tam jest obecny wiec podaję też tutaj. Pierwszy wpis był nastepujący: Tak się zastanawiam o co chodzi w tej grupie jak i ogólnie w tej "radiofonii internetowej" którą reprezentujecie ? Czy tylko reklamujecie swoje "radyjka" i audycje przed tzw. konkurencją i podsłuchujecie się nawzajem ? Po kilku godzinach wstawiłem następny: Korzystając z wolnego czasu, rozwinę nieco myśl z poprzedniego mojego wpisu. Od kilkunastu dni dość intensywnie przeczesuję internet w temacie stacji radiowych nadających tylko online. Niestety nie napawa optymizmem to co znajduję. teraz nie wiem czy słabo, źle szukam, czy tak właśnie wygląda ten rynek. Kiedyś powtarzaliśmy takie radiowe przysłowie .... wielu chciało by nadawać, ale nie wielu się nadaje. Dziś dzięki internetowi i dostępności tanich narzędzi do tego celu, nadawać może praktycznie każdy. Wydawać by się mogło że to dobrze. Po ostatnich dniach spędzonych na słuchaniu uważam że nie dobrze. Pomijam kwestie rodzajów muzyki jaka jest emitowana, bo o gustach się nie dyskutuję. Jak to mówią , jeden lubi ogórki, drugi ogrodnika córki. jedni lubią disco polo, inni lubią muzykę. Są jednak rzeczy które już ciężko zakwalifikować pod kwestię gustu. Są jakieś zasady estetyki wizualnej, które na stronach internetowych wołają o pomstę do nieba. Znalazłem jak na razie 1,5 strony wyglądających przyzwoicie. Kolejną kwestią nie tylko estetyki ale pewnych zasad dj-skich, prezenterskich jest to jak powinno się prowadzić audycje, jak mówić. Są pewne standardy których próżno szukać w tych stacjach radiowych. Nie wielu chyba wie o zasadzie intro, outro, nie zagadywania utworów itp. Nie oceniam jakości technicznej dźwięku czy całej emisji, bo tu zdaję sobie sprawę o ograniczeniach sprzętowych jaki się wykorzystuje do takiej emisji w internecie. Kolejna sprawa to poprawna polszczyzna. Na większości stron widzę zaproszenia do współpracy. Stawiane są wymogi o nienaganności manier, języka, dobrego głosu itp. Słuchając można odnieść wrażenie że do tej pory jeszcze nikt odpowiadający tym kryteriom się nie znalazł. Wszechobecne infantylizmy jak zdrobnienia aż bolą. Pioseneczki, kawałeczki, pozdrowionka .... litości. Litość też wzbiera jeśli się uzmysłowi że jedyną treścią w większości audycji są pozdrowienia i to one przyciągają te szalone liczby słuchaczy. Szkoda że nie ma za wielu osób mających do przekazania czegoś od siebie, czegoś sensownego i wartościowego. Smuci to wszystko że ta miernota nie pozwala znaleźć czegoś powyżej tego poziomu. Może gdzieś ona jest (póki co jedna stacja jaką znalazłem, a w niej kilka osób które robią coś w tym kierunku), a może tego nie znajdę bo doszli/dochodzą do podobnych wniosków jak ja, ze nie ma sensu w to wchodzić, bo nie będzie szans wybić się ponad tą masę przeciętności czy wręcz miernoty, Wiem że fajnie jest powiedzieć "jestę prezenterę" ale czy na pewno jesteście nimi ? Jeśli ktoś ma podobną opinię i jeszcze ma nadzieję jak ja że można coś stworzyć co spełni przynajmniej minimum poprawności i dobrego smaku to zapraszam do kontaktu. Pozdrawiam Wszystkich radiowców, wierzę że część z Was warta jest tego miana. Ciekew jestem czy ktokolwiek w ogóle zareaguje, i czy na jednej grupie która jest zamknięta (moderowana) ten wpis zostanie dopuszczony. Czas na kolejny update. Prace techniczne idą, może nie pełną parą ale idą. Założenie jest takie żeby za kilka tygodni wszystko było gotowe. Cały czas poszukuję ludzi którzy chcialiby dołączyć do tego projektu już na tym etapie. Jeśli ktoś zagląda na forum tylko poczytać i zainteresowała go ta koncepcja to proszę o kontakt na pw. Jeśli ktoś nie jest aktywnym członkiem forum i nie ma możliwości kontaktu poprzez forum to podaję maila [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wuzet Opublikowano 25 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2020 Słowo stało się ciałem! Mam przyjemność zaprezentować Wam nowe inne.radio. Inne, czyli normalne. https://inne.radio/ Od dzisiaj ruszamy z pierwszymi audycjami na żywo. Skład póki co skromny, ale jeśli komuś odpowiada nasza koncepcja radia i czuje że podoła choć minimalnym standardom prezenterskim, to zapraszamy do współpracy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wuzet Opublikowano 21 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2023 (edytowane) Mija 3 lata od momentu jak rozpocząłem przygodę z internetowym radiem. Na początku było poznawanie tematu od strony technicznej. Potem poszukiwanie radia w Polskim internecie do którego chciałbym dołączyć i tego typu historie. Przez wiele tygodni Przeprowadziłem wiele rozmów i dyskusji, zarówno tu na forum jak i w kilku grupach facebookowych. Niestety to co znalazłem w tamtym czasie nie napawało optymizmem. Jakość radyjek jakie nadawały w internecie w większości była bardzo słaba. Odnoszę jednak wrażenie że po tych 3 latach nie wiele się zmieniło. A jeśli już, to niestety na jeszcze niższy poziom. Z jednej strony są zmiany pozytywne. Wiele stron zmieniło wygląd na bardziej cywilizowany. Niektóre radia zmieniły serwery. Wydawać by się mogło że jest lepiej. Niestety merytoryka większości projektów jest mizerna, wręcz żadna. Widać to też tutaj na forum jak i w grupach FB. Nie ma miejsca na merytoryczną dyskusję, czy to kwestiach programowych, czy technicznych. Dla większości szczytem podniesienia jakości dźwięku jest zwiększenie bitratu do 320 kb/s. Dyskusje jeśli jakieś się pojawiają, to są to najczęściej kłótnie. Dobrze że większość z nich trafia do kosza. A czytając argumenty że dozwolone jest używanie pirackich programów bo się na tym nie zarabia i robi się to dla zabawy, jest już poza jakąkolwiek krytyką. Nie wspominając już o poziomie tych dyskusji. Ale jak to mawia klasyk ... do brzegu. Gdzieś obok tego, od ponad 2 lat działamy pod szyldem inne.radio. Z lepszymi i słabszymi momentami. Zbudowaliśmy niezależną ekipę ludzi z pasją do radia. Do prawdziwego radia. Obecnie Nadajemy już z pełni profesjonalnego systemu radiowego, gdzie prezenterzy mają do wyboru możliwość nadawania na żywo, jak przygotowywania audycji z wyprzedzeniem. Wszystko to ułożone w 24 godzinną ramówkę, zawierającą powtórki audycji premierowych. Cała emisja odbywa się z własnego serwera, gdzie dźwięk poddany jest dodatkowemu procesowi obróbki i wychodzi w "eter internetowy" w podwyższonej jakości. W ekipie mamy ludzi z doświadczeniem radiowym zarówno internetowym, jak i fm-owym. Są też amatorzy którzy swoją przygodę z mikrofonem i radiem zaczęli i kontynuują u nas. Chętni dołączający do projektu dostają wsparcie techniczne jak i merytoryczne. Używany przez nas system pozwala robić wszystko nawet z poziomu przeglądarki internetowej i nie wymaga instalowania oprogramowania. W nadchodzących tygodniach w naszej ramówce pojawią się kolejne pozycje. Obecny system powtórek powoduje że miejsc na audycje autorskie jest ograniczona ilość. Niemniej jednak mamy jeszcze kilka wolnych "okienek". Jeśli ktoś chciałby dołączyć i spróbować zabawy w "normalne radio" to zapraszamy. Nie wiem czy skorzystamy z każdej oferty, ale jesteśmy otwarci na chętnych spróbować czegoś nowego. Chętnych do rozwoju, do poznania nowych sposobów na robienie radia. Zapraszam do zapoznania się z naszą stroną i do kontaktu przez wiadomość prywatną. https://inne.radio/ Edytowane 21 Czerwca 2023 przez wuzet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aragon Opublikowano 27 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2023 (edytowane) Z całym szacunkiem, nie wrzucał bym wszystkich do jednego wora, nie wszyscy prowadzą radio byle jak byle mieć. Niektórzy robią to z pasją i mają niezbędną wiedzę, zaplecze techniczne i doświadczenie. Nie mierz wszystkich jedną miarą... Co do strony płatny szablon, idealny pod radio i bardzo funkcjonalny ale trochę bym go uporządkował. Jak na profesjonalne radio internetowe to trochę słabo to wyglada i strasznie tam nawrzucane. Pozdrawiam. Edytowane 28 Czerwca 2023 przez Aragon 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJRadziu458 Opublikowano 27 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2023 (edytowane) Siema Według mnie różnica miedzy radiem profesjonalnym a amatorskim czy parodią radia to: Profesjonalne: - Kadra składająca się z ludzi z pasją i wykształceniem wyższym muzycznym. - Kadra pobiera wynagrodzenie za swoją pracę. - Stacja posiada wszystkie 4 licencje nie tylko max ogranicza się do ZAIKS - Stacja nie posiada czatów jest im to zbędne, ewentualnie jakiś w php'ie bez emotek jak w xat najczęściej jest nim płatny balabax pro. - Zwykle stoi to na porządnym serwerze nie hostingu współdzielonym. - Strona www jest zrobiona przez wykwalifikowanych ludzi z branży IT nie wygląda jak choinka. - Posiadają kontakt mail we własnej domenie nie używają np. wp czy gmail. - Plakaty są tworzone przez dedykowanego grafika nie z kreatora. - Organizuje zloty,gra na festynach ect. - Posiada multum współprac zewnętrznych,jak i sponsorów zwykle nimi są reklamodawcy. - Istnieje kilka lat i się stale rozwija,szukając nowych słuchaczy,współprac jak i prezenterów. Amatorskie: - Kadra składa się zwykle z ludzi z pasją,ale bez wykształcenia muzycznego. - Ekipa gra społecznie bez wynagrodzenia to nie praca. - Zwykle mają max jedną licencje jest nim ZAIKS i tu co dziwne piszą "gramy legalnie" otóż nie mylą się. - Zwykle w 90% posiadają czat jest nim najczęściej przestarzały gotowiec jakim jest xat lub niekiedy polfan. - W 85% stoi to na hostingu slotex lub hostirion w rzadkości na 4stream i mają limit slotów jak i zasobów,+ tylko takiego rozwiązania nie potrzebna wiedza IT. - Strona www zwykle jest robiona w kreatorze czasami nawet 0 edycji ograniczają się do podpięcia pod serwer i tyle,zwykle robiona przez osoby mające się za techników IT z zerowym pojęciem. - kontakt zwykle to stare poczciwe gg lub skype max mail w gmail. - Plakaty robione są z kreatora ograniczają się do wpisania nazwy radia,kto gra i o której godzinie. - Brak imprez zewnętrznych jak i zlotów nie wspomnę o organizacji imprez masowych. - Współprace jak nawet są to nic nie znaczące,a w 90% ich niema. - Istnieje powyżej 4 miesięcy i się próbuje rozwinąć. Parodia radia: - Kadra to zwykle osoby grające po alkoholu lub środkach działających podobnie lub osoby niepełnosprawne intelektualnie (nie mylić fizycznie). - Ekipa zwykle zbiera same osoby o podobnym zachowaniu. - Licencje dla nich nie istnieją lub nawet o nich nie słyszeli czy ich to nie obchodzi nawet. - Czat 95% zawsze xat - Serwer radiowy zawsze stoi na hostingu 60% slotex 40% stream 10 hostirion. - Kontakt gg lub skype rzadkość. - Plakaty jak nawet istnieją to kreator. - Strona www o ile jest to wygląda jak śmietnik zwykle wygląda jak choinka na boże narodzenie (kule,gify ect) nawalone tego tyle aż muli i w 50% na darmowym serwerze. (najczęściej sam panel) wstyd. - Imprezy hmm może przy alkoholu integrują się przy swoich audycjach zwykle dla 2-3 max słuchaczy. - Współprac - brak. (chyba że druga strona o niej nie wie). - Istnieje max miesiąc po czym jest zamykane,a właściciele otwierają kolejne jest kilku już sławnych z tego procederu... Pisane na szybko pozdrawiam Edytowane 29 Czerwca 2023 przez DJRadziu458 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi