gorek Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2018 (edytowane) Witam, korzystam pierwszy raz z tego forum i mam nadzieje że uda mi się uzyskać wsparcie Czy ktoś z forumowiczów może mi polecić/zarekomendowac zestaw (niezbędny sprzęt ) do urchomienia studia radiowego - radio internetowe? Założenia: - dwa mikrofony pojemnościowe dla prowadzących (USB ?) - możliwość prowadzenia audycji przez dwóch prowadzących z jednoczesnym odsłuchem w słuchawkach - możliwość podpięcia telefonu do rozmów ze słuchaczami - jaki soft do zarządzania programami, muzyką (play listy) itp. Zakładam że na start sprzęt ma spełniać tylko dobre parametry jakościowe. Na sprzęt high tech przyjdzie kolej po tetach. Pomoze ktoś? Dzieki Edytowane 30 Sierpnia 2018 przez gorek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShaKe Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Witaj, Zanim w ogóle zaczniemy rozmowę napisz ile byś chciał na to studio przeznaczyć pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pectore Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2018 (edytowane) Tzn ja ci powiem na swoim przykladzie. Prosto i na temat, nie koniecznie jakis wielki budzet Ja np uzywam : Mikrofon RODE NT1-A DBX 286 S (dla Ciebie nie koniecznie - mozesz sie obyc) Xenyx Q802 USB od razu do podpiecia do PC Kable odpowiednie do mikrofonu XRL jak i JACK do telefonu. Sam prowadze rozmowy telefoniczne wiec dziala to ok. No i wiadomo telefon Tak z mojej strony, bo ja jestem sredniak jesli chodzi o to. Czy to jest mega profesjonalne hmm.. nie wiem. Ale brzmienie jest super. A no i do tego taki tam RADIOBOSS ci wystarczy. Oczywiscie jesli chodzi o mikrofony typowo studyjne to sa tez inne mikrofony dynamiczne np. shure sm7b, ktorego sam chcialem miec, ale troche jednak koszt zdecydowal na korzysc RODE Odnosnie Mixera XENYX mozesz podlaczyc 2 mikrofony + np telefon lub i dwa. Kto tam jak woli. Nie jest to jakos skomplikowane. Edytowane 30 Sierpnia 2018 przez pectore Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorek Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2018 (edytowane) 13 godzin temu, ShaKe napisał: Witaj, Zanim w ogóle zaczniemy rozmowę napisz ile byś chciał na to studio przeznaczyć pieniędzy. ShaKe , przecież napisałem że, 18 godzin temu, gorek napisał: Zakładam że na start sprzęt ma spełniać tylko dobre parametry jakościowe. Na sprzęt high tech przyjdzie kolej po tetach. Chcę uruchomić radio lokalne, a nie robić konkurencji dla np. RMF'u czy Radia ZET Ale dzieki za odpowiedz Pectore o taką odpowiedź mi chodziło. Konkret i bez zbędnych pytań Ale to nie koniec pytań z mojej strony Jeżeli będę chciał nadawać 24/7 to Radioboss będzie wymagał włączonego kompa non stop. Czy radioboss po podłączeniu Xenyx Q802 USB do kompa daje ci możliwość korzytsania np z dwóch mikrofonów jednocześni i ewentualnie telefon? A co z odsłuchem ? Czy słuchawki każdego z prowadzących podłączam do mixera i mają oni odsłuch na siebie i na "sąsiada"? Czy kojarzysz aplikację od RADIOJAR? Jest to rozwiązanie webowe i daje możliwość połączenia się z panelem zarządzającym stacją z każdego miejsca. Na razie testuje ... Edytowane 31 Sierpnia 2018 przez gorek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soundplayer Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Jeżeli chciałbyś zadawać non stop 24/h to kup autopilota w jakimś hostingu, podepnij pod serwer i będzie on puszczał muzykę kiedy żaden z prezenterów nie będzie nadawał live. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pectore Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2018 (edytowane) Gorek. Nie na wszystko Ci odpowiem, bo nie wszystko testowalem. 1. Tak jak mowi Soundplayer. Kup sobie autopilota, wgraj muzyke i bedzie smigac 24/7, nie trzeba miec komputera odpalonego. Koszt nie wielki. 24cast lub slotex, ew. radiohost. 2. Tak, XENYX pozwala na korzystanie z dwoch mikrofonow jednoczesnie i telefonu. Podlaczasz po prostu, to co potrzebujesz a ten mixer tak jakby laczy to wszystko w jeden sygnal ktory idzie pozniej do radia. Mozesz jeszcze podlaczyc mp3ke, czy inny sprzet. To wszystko zalezy co jest potrzebne. Teoretycznie wiele rzeczy da sie podlaczyc. 3. Odsluch nie powiem dokladnie na jakiej zasadzie to moze dzialac. Ja np mam jedno wyjscie na sluchawki. Zapewne mozna by z tego wyjscia puscic sygnal na 3 pary sluchawek, wiec pewnie kazdy by slyszal, co kto mowi + swoj glos tez. Nie jestem 100% pewny, ale logiczne pewnie, ze tak powinno sie dac zrobic. Chyba ze jest inne rozwiazanie o ktorym nie wiem. Wiesz sa tez byc moze inne mixery, lepsze, drozsze ktore maja w sobie wiecej opcji. Maja nawet 6 wejsc na mikrofony, a moze i wiecej wyjsc na odsluchy. Ale masz chociaz punkt zaczepienia Ale na pewno jest jakis rozdzielacz sygnalu ktory podlaczasz do jednego odsluchu i pozniej od tego rozdzielacza kto chce to sobie podlacza sluchawki zeby slyszec muzyke, siebie i innych. 4. RadioJar mi nic nie mowi wiec w tym temacie juz nie pomoge. Edytowane 31 Sierpnia 2018 przez pectore Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorek Opublikowano 2 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2018 Pectore, super informacje jak dla mnie. Dziękuje że zechciałeś się podzielić. Jak sądzisz, czy ten sprzęt BEHRINGER UMC204HD https://www.ceneo.pl/35805164#tab=reviews_scroll spełni moje minimalne oczekiwania ? Wizualnie wygląda na mniej skomplikowany w obsłudze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pectore Opublikowano 4 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2018 (edytowane) Tzn tak... jesli mialbym ci w ogole cos polecic to nie to. https://www.recordcase.de/behringer-xenyx-q802usb?sPartner=Kelkoo powiedzmy. Cena podobna a mozliwosci raczej wiecej. Niestety tym co podales, nie ustawisz dzwieku za bardzo, tony wysokie, niskie, bo nie ma tu takiej opcji. Czyli zalozmy, jesli nie bedziesz zadowolony ze swojego glosu.. no trudno. Nie bardzo da sie cos poprawic. Ja majac troszke lepszy sprzet moge np podnies bass, ktory mi daje to, ze glos sie robi jak w studiu radiowym. Edytowane 4 Września 2018 przez pectore Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorek Opublikowano 6 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2018 Pectore, dzieki za konkretne informacje. Sprzęt zamówiony - czekam na dostawę. Xenyx i 2 x RODE NT1a. Dam znac jak się sprawuje. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pectore Opublikowano 7 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2018 Mam nadzieje ze sie spodoba Moze nie jest to najtanszy sprzet ale mikrofon RODE NT1-A jak i RODE NT1 uwazane sa jako jedne z najlepszych mikrofonow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi